Kurssipäivä 12.9.2018

Astia -palveluun pääset klikkaamalla oheista kuvaa.

Astia-verkkopalvelun avulla voit


  • hakea Kansallisarkistossa säilytettäviä aineistoja
  • tilata aineistoja käytettäviksi Kansallisarkiston tutkijasaleissa sekä kaukolainaksi toisiin Kansallisarkiston toimipaikkoihin
  • käyttää julkisia digitoituja aineistoja
  • hakea käyttöoikeutta käyttörajoitettuun aineistoon (Huom! Astian kautta ei voi hakea käyttöoikeutta 100 vuotta vanhojen ja sitä nuorempien kirkonkirjojen ja siviilirekisterien käyttöön tutkijasalissa. Kirkonkirjojen ja siviilirekisterien käyttöoikeuslomakkeen löydät täältä.)
  • tehdä yksittäisiin asiakirjoihin kohdistuvia tietopyyntöjä, esimerkiksi kantakorteista, perukirjoista jne. Suurin osa tietopyynnöistä on maksullisia
  • seurata omia tilauksia, käyttöoikeuksia ja tekemiäsi tietopyyntöjä

Nyrkkisääntönä on se, että kaikki on täysin ilmaista niin kauan, kun tutkit itse! Käyttöoikeuden hakeminen ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään.

HisKin käytön ongelmiin liittyen seuraavasta tarinasta voi olla apua;

Pelkkää Hiskiä ja Family Search -sivustoa pyörittämällä pääsee nopeasti tuloksiin, jos tutkii pitkään samassa pitäjässä asuneita sukuja. Näiden nettihakujärjestelmien käytössä on kuitenkin omat vaaransa. Tässä yksi esimerkki liian pikaisesti syntyneistä johtopäätöksistä, joiden takia sekä perheen isä ja äiti saivat väärät vanhemmat.

Olin jo aiemmin saanut ystävällisesti apua sukututkijatuttavalta, joka selvitti Helsingissä teurastajamestarina toimineen Isak Wilhelm Wareliuksen syntymäajan. Näin kyseinen herra muuttuikin pikkuserkukseen. Tuolloin en huomannut kysyä hänen vaimonsa, Klara Wilhelminan syntymäaikaa.


Lohjan puhtaaksi kirjoitetut vihittyjen luettelot kertovat ym. Isak Wilhelm Wareliuksen avioituneen vuonna 1838 Outamon rusthollissa asuneen Klara Wilhelmina Nymanin kanssa. Hiski -hakua käyttämällä löytyykin sopiva henkilö Isakin morsiameksi. Inkoon Maggbölen Spofsin talollisen, Olof Nymanin ja vaimonsa Christina Carolinan perheeseen syntyy 26.7.1815 tytär, joka saa nimekseen Clara Vilhelminan.

Kun ketään muuta Nymania ei tunnu löytyvän ja tämä tyttö on juuri sopivan ikäinen naimakauppoihin, sai Isak Wilhelmin vaimo luvan olla inkoolaisen talollisen tytär. Digiarkistoon ilmestyivät kuitenkin Lohjan rippikirjat vuosilta 1831-38. Niiden mukaan muuan Klara Vilhelmina Nyman tuli Lohjalle vuonna 1834 ja avioitui 1838. Hänen syntymäajakseen on merkitty 26.7.1810 ja syntymäpaikaksi Kirkkonummi. Näiden perusteella aiempi päätelmäni osoittautui koko lailla virheelliseksi.

Edelleen Hiskiä käyttämällä pyrin sitten selvittämään tämän kirkkonummelaisen nuoren naisen sukuperää. Tuloksia ei tullut, Hiskin mukaan Kirkkonummella ei vuoden 1810 heinäkuussa eikä koko vuotena syntynyt yhtään Klara Vilhelminaa. Jonkun kohdan yhtälössä piti siis periaatteessa olla virheellinen. Onneksi maan mainio Digiarkisto oli julkaissut myös Kirkkonummen alkuperäiset kastettujen luettelot digitoituna. Niitä selaamalla Klara Vilhelminan salaisuus vihdoin selvisi.

Heinäkuun 26. päivä syntyi Överbyn kylän Abraksen rusthollissa tuon nimen saanut tytär rusthollari ja kirkkoväärti Israel Nymanille ja tämän toiselle vaimolle, Anna Lovisa Boströmille.

Minkä takia en sitten ollut löytänyt kyseistä lasta Hiskillä. Yksinkertaisesti siitä takia, että jostain syystä Hiskin kastettujen luetteloista puuttuvat kokonaan Kirkkonummen vuoden 1810 loppupuoliskolla syntyneet lapset. Syytä tähän en tiedä, mutta hyvän opetuksen koko tämä tarina antoi. Liiallinen nettilähteiseen luottaminen voi viedä aivan vääriin johtopäätöksiin.

Loppujen lopuksi asiasta irtosi vieläkin enemmän informaatiota. Klara Vilhelminan asuessa Outamon rusthollissa, oli sen emäntänä hänen tätinsä Gustava Boström. Toisaalta Isak Wilhelm Wareliuksen kuoltua haki perikunta oikeusteitse saatavia eräältä A.J. Nymanilta, ritarilta ja kollegianeuvokselta. Tämä paljastui nyt Israel Nyman pojaksi ja täten Isak Wilhemin kälyksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kurssipäivä 26.9.2018

Kurssipäivä 19.9.2018